top of page
Zoeken

De ins en outs van naamsvermelding en copyright voor fotografen.

Bijgewerkt op: 8 nov. 2023

Als fotograaf of videograaf ben ik super blij om te zien hoe belangrijk beeldmateriaal is voor bedrijven. Maar voordat je de foto's en/of video's gaat gebruiken, wil ik je even bijpraten over copyright en naamsvermelding. Voordat je de beelden gebruikt wil ik graag nog de aandacht vestigen op enkelen richtlijnen met betrekking tot copyright en naamsvermelding.


Copyright is een wettelijk recht dat de fotograaf beschermt. Het houdt in dat de fotograaf de eigenaar is van de foto's die hij maakt, inclusief de rechten op het reproduceren, distribueren en openbaar maken ervan. Hoewel de foto's aangekocht zijn, betekent dit niet automatisch dat u ook het auteursrecht bezit. Het auteursrecht blijft bij de fotograaf.


Naamsvermelding


Ik wil je graag herinneren aan het belang van naamsvermelding bij de foto's die ik heb gemaakt. Als fotograaf hecht ik veel waarde aan mijn werk en de erkenning die daarmee gepaard gaat. Het vermelden van mijn naam in de credits draagt niet alleen bij aan mijn professionele reputatie, maar het is ook een manier om anderen te laten weten wie verantwoordelijk is voor het creëren van de beelden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een kleine creditvermelding onder de foto of in de begeleidende tekst. Een voorbeeld van een geschikte naamsvermelding is: "Foto: Inge Nusselder".


Het is belangrijk op te merken dat naamsvermelding van de fotograaf niet alleen een wettelijke vereiste kan zijn, maar ook een ethische praktijk is om het werk van de fotograaf te respecteren en te waarderen. Het beschermt ook de reputatie van de fotograaf en kan anderen aanmoedigen om zijn of haar werk te ontdekken en te ondersteunen.


naamsvermelding publicatie Dupho
naamsvermelding publicatie Dupho


Wat is toegestaan


Veel fotografen werken met licenties. Dit betekent dat je bijvoorbeeld de foto's mag gebruiken tot een bepaalde grootte (zeg 40x60cm) maar wil je hem op de zijkant van een vrachtwagen gebruiken, of een grote banner ervan maken dan geldt daar een andere licentie (lees andere prijs) voor. Of je mag de foto's voor, bijvoorbeeld, maximaal een jaar gebruiken, of in een beperkte oplage.


Zo werk ik niet, foto's door mij gemaakt mag je onbeperkt gebruiken qua tijdsduur of grootte. Het gebruik van de foto's is echter beperkt tot de eigen media-uitingen van de opdrachtgever, zoals online (website, social media), print (kranten, tijdschriften, boeken, flyers) en fysieke uitingen (bedrijfsruimtes, tentoonstellingen). Ook mag de foto gebruikt worden in een persbericht zonder mijn toestemming maar wel alleen als het persbericht betrekking heeft op de opdrachtgever. Hierbij is wel naamsvermelding verplicht.


De fotograaf mag de foto's gebruiken voor portfolio ter promotie van het werk. Ook op social media posts. Desgewenst vermeld ik hierbij geen namen van personen.


Wat is niet toegestaan


Het is niet toegestaan om de foto's te wijzigen, te verkopen, door te geven aan derden of voor andere doeleinden te gebruiken zonder mijn schriftelijke toestemming. Als er andere partijen de foto's willen gebruiken, zoals bijvoorbeeld een samenwerkende partner, een sponsor, een spreker op een evenement of iets dergelijks dan kunnen ze met mij contact opnemen. Uiteraard geef ik de foto's niet door zonder toestemming van de opdrachtgever.


Daarnaast wil ik u vragen om mij op de hoogte te stellen wanneer u van plan bent de foto's te publiceren in bijvoorbeeld vaktijdschriften, kranten of andere media. Het is voor mij belangrijk om te weten waar en wanneer mijn werk wordt gepubliceerd. Dit stelt mij in staat om mijn portfolio bij te houden en om mijn werk verder te promoten.


Mochten er hier nog vragen over zijn neem dan gerust contact met mij op!
14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page